Moje bardzo bożonarodzeniowe ciasto

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Moje bardzo bożonarodzeniowe ciasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g gorzkiej czekolady (do gotowania)

100 g migdałów

100 g orzechów brazylijskich

100 g orzechów pekan

150 g daktyli bez pestek

100 g kandyzowanych wiśni

100 g miękkich

suszonych fig

50 g kandyzowanego imbiru

czubata łyżeczka zmielonego cynamonu

7 białek

150 g miałkiego cukru

 

 

Przygotowanie:


Orzechy i czekoladę zmiksuj w robocie kuchennym korzystając z funkcji pulsowanie.
Drobno posiekaj daktyle, wiśnie, figi oraz imbir. W dużej misce wymieszaj orzechy, czekoladę, owoce oraz cynamon. Ubij sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodaj pianę do masy z owoców i orzechów, wymieszaj. Przełóż łyżką do teflonowej tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Pozostaw do ostygnięcia w otwartym piekarniku. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną, brandy i świeżymi owocami jagodowymi.

powrót

Podobne przepisy

Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.