Młoda ośmiornica z sałatką z mango

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Młoda ośmiornica z sałatką z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Ośmiornica i marynata:

1 kg oczyszczonych młodych ośmiorniczek albo jedna większa (dużą należy najpierw zblanszować)

1 łyżka koperku

1 długie chili

1 łyżeczka startego czosnku

oliwa

pieprz



Sałatka:

1 pokrojone mango

1 pokrojona papaja

2 pokrojone awokado

ćwierć posiekanej czerwonej cebuli

1 długie chili

1 łyżka prażonej szalotki

1 posiekana dymka

szczypta suszonego oregano

garść natki kolendry

garść natki pietruszki

sok z połowy cytryny

sok z limetki

2 łyżki finger lime

oliwa

sól i pieprz



Przygotowanie:

Ośmiornicę pokryć składnikami marynaty i odstawić na 20 minut. Osączyć z nadmiaru oliwy i smażyć na patelni grillowej. Kiedy macki się zwiną, odwrócić i smażyć do miękkości.

Składniki sałatki wymieszać w dużej misce.

Podawać z usmażoną ośmiornicą.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.