Iwona  Zasuwa

Mleko migdałowe


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

odsłon: 7085

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka migdałów blanszowanych

2-4 szklanki wody

Przygotowanie:

Migdały namocz, najlepiej na noc.
Następnego dnia odcedź, dodaj świeżą wodę i zmiksuj możliwie najdrobniej. Przelej przez cienką gazę i odciśnij.
Przechowuj w lodówce.
Wytłoczki możesz ususzyć w piekarniku. W ten sposób otrzymasz mąkę migdałową doskonałą do wypieków.

Na mleku migdałowym możesz przygotować kakao. Na 1 szklankę mleka migdałowego daj
kakao i karob w dowolnych proporcjach, w sumie 2 łyżeczki, i syrop daktylowy do smaku
Składniki podgrzej nieustannie mieszając. Nie gotuj!

powrót

skomentuj przepis

Angelica

postów: 5

16.04.2015 22:30

CYTUJ

Bardzo lubię mleko migdałowe, ale jego cena mnie odstraszała. Dziś zrobiłam je sama wg tego przepisu i wyszło super. Polecam wszystkim niezdecydowanym. Tylko co z tym suszeniem resztek zmielonych i odciśniętych migdałów? Jaka temperatura i czas? Mogę poprosić o doprecyzowanie? Nie lubię nic wyrzucać... A jutro na śniadanie - kakao na mleku migdałowym. Mniam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.