Peta  Mathias

Mleczna pastilla


Przepis z programu Peta w Marrakeszu (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Mleczna pastilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Wszystko można przygotować wcześniej, ale deser skomponuj tuż przed podaniem, bo inaczej ciasto zmięknie i nie będzie smaczne.



Składniki sosu mlecznego:

3 szklanki mleka

4 łyżki stołowe cukru pudru

szczypta soli

3 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej

1 łyżka stołowa wody różanej lub pomarańczowej

½ rozciętej laski wanilii albo ¼ łyżeczki ekstraktu wanilii

masło (do posmarowania)



Przygotowanie:

Pół szklanki mleka rozmieszaj ze skrobią na gładką pastę. Do rondla wlej resztę mleka, wsyp cukier, sól, dodaj nasionka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii i doprowadź do wrzenia. Wlej pastę, gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, czyli ok. 3 minut. Zdejmij z ognia, wlej wodę różaną lub pomarańczową, zamieszaj. Przelej do miski, przeciągnij po wierzchu masłem, żeby nie powstał kożuch. Wystudź.



Składniki migdałów:

1 łyżka stołowa masła

100 g zblanszowanych migdałów

2 łyżki stołowe cukru pudru

½ łyżeczki zmielonego cynamonu



Przygotowanie:

Na patelni smaż migdały na maśle, aż będą złociste, czyli ok. 5 minut. Posiekaj, wrzuć do miski, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.



Składniki ciasta:

6 płatów ciasta ouarka albo mrożonego do sajgonek

½ szklanki oleju roślinnego

papierowe ręczniki kuchenne



Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej patelni. Szybko usmaż po jednym płaty ciasta, aż będą chrupkie. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowych ręcznikach.



Do podania:

cukier puder



Przygotowanie pastilli:

Na półmisku połóż usmażony płat ciasta, rozsmaruj sos mleczny, posyp migdałami. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz składniki. Posyp cukrem pudrem i natychmiast podawaj. Przetnij na 4 części ostrym nożem. Ciasto się połamie, ale pozostanie wyborne i lekkie.



© Peta Mathias

powrót

Podobne przepisy

Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.