Jacek Sikora

Mleczko makowe


Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Mleczko makowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanki maku

3 szklanki wody

3 szklanki mleka

6 łyżek miodu

2-3 krople esencji migdałowej

1 garść migdałów w płatkach

 

Przygotowanie:

Zmielony trzykrotnie mak zalej gorącą wodą z mlekiem i miodem. Dodaj kilka kropel esencji migdałowej. Zamieszaj. Wystudzone mleczko wstaw na kilka godzin do lodówki. Zlej ostrożnie płyn do kieliszków tak, aby nie poruszyć makowego osadu. Upraż płatki migdałów na teflonowej patelni na złoty kolor. Każdy z kieliszków posyp płatkami.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Wino ze skórką pomarańczową
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gorąca czekolada
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Bąbelki o smaku pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Napój z ogórka i avocado
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lassi z mango
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Energetyzujący napój z arbuza
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.