Jacek Sikora

Mleczko makowe


Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Mleczko makowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanki maku

3 szklanki wody

3 szklanki mleka

6 łyżek miodu

2-3 krople esencji migdałowej

1 garść migdałów w płatkach

 

Przygotowanie:

Zmielony trzykrotnie mak zalej gorącą wodą z mlekiem i miodem. Dodaj kilka kropel esencji migdałowej. Zamieszaj. Wystudzone mleczko wstaw na kilka godzin do lodówki. Zlej ostrożnie płyn do kieliszków tak, aby nie poruszyć makowego osadu. Upraż płatki migdałów na teflonowej patelni na złoty kolor. Każdy z kieliszków posyp płatkami.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Wino ze skórką pomarańczową
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Madhubanka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zimowy kompot z koniakiem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kompot owocowy na Martini z płatkami migdałowymi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lassi z rzeżuchy
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bąbelki o smaku granatu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.