Jacek Sikora

Mix grillowanych owoców


Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Mix grillowanych owoców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 śliwki

ananas

2 gruszki

2 jabłka

50 g cukru

4 opakowania cukru cynamonowego

100 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady białej

300 ml mleka kokosowego

50 ml rumu Malibu

 

Przygotowanie:

Umyte owoce; gruszki, śliwki przekrój na pół. Ananasa obierz ze skóry. Pokrój na plasterki. Usuń rdzeń ze środka. Mleko podgrzej, ale nie zagotuj. Czekoladę pokrój na kawałki. Do połowy mleka kokosowego dodaj białą czekoladę, a do drugiej gorzką. Zamieszaj tak, by czekolady dobrze się rozpuściły dolej do każdej z nich kieliszek alkoholu. Obtocz owoce w cukrze zwykłym i cynamonowym. Zawiń w folię aluminiową. Ananasa obtocz i piecz nie zawiniętego. Piecz na średnio rozgrzanym grillu. Po 5 minutach przekręć owoce o 90 stopni tak, by utworzyć na nich dekoracyjną kratkę. Podaj sos w miseczkach.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.