Annabel  Langbein

Miodowo-waniliowa panna cotta


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

Miodowo-waniliowa panna cotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki kremówki (podzielone na 2 porcje)

1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

½ szklanki miodu

½ szklanki cukru

4 łyżki stołowe zimnej wody

4 łyżeczki żelatyny

2 szklanki maślanki

 

Na sałatkę owocową:

3 brzoskwinie

miąższ z 4 marakui

1 łyżka stołowa miodu

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlej połowę śmietanki. Wrzuć laskę wanilii, wsyp cukier, wlej miód. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 1 min. Wyjmij z rondla laskę wanilii. Rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wrzuć do płynu. Wymieszaj.Do miseczki wlej zimną wodę, wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. Przelej do gorącego płynu, mieszaj, aż dokładnie się połączą, a granulki żelatyny znikną. Wystudź płyn, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to 15-20 min. Ubij resztę śmietany, wlej do płynu, wymieszaj. Dolej maślankę. Wymieszaj na gładką masę. Przelej do 6-8 salaterek. Przykryj i wstaw do lodówki, żeby deser się ściął. Zajmie to od 3-4 do 24 godzin.

powrót

Podobne przepisy

Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.