Tomasz Deker

Miodownik


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Miodownik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

2 średnie jajka

100 g cukru

70 g miodu

łyżeczka przyprawy korzennej

250 g maki pszennej

30 g kakao

10 g sody oczyszczonej

5 ml octu

 

Krem kajmakowy:

100 g masła

400 g kajmaku

50 g posiekanych prażonych orzechów włoskich

3 łyżki ciemnego rumu

 

Poncz:

50 ml rumu

50 ml syropu cukrowego

 

Do dekoracji

60 g orzechów włoskich, obranych z łuski i uprażonych

 

 

 

 

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę.
Miód zagotuj z przyprawą korzenną i wlej go małym strumieniem do ubijanych jaj, mieszaj do przechłodzenia. Następnie dodaj wszystkie sypkie składniki - mąkę, kakao, sodę oczyszczoną. Na koniec wlej ocet. Ciasto wymieszaj i przełóż do okrągłych form silikonowych o średnicy ok 10 cm.
Blaty piecz w 180 stopniach przez około 6-9 min.

Przygotuj krem kajmakowy. Masło ubij na puszysty krem. Następnie dodaj masę kajmakową w kilku porcjach. Cały czas mieszaj. Na koniec do masy dodaj orzechy włoskie i wlej rum.

Upieczone spody nasącz ponczem. Następnie na ciastko nałóż porcję kremu kajmakowego. Całość przykryj drugim nasączonym ciastkiem. Na wierzch nałóż kolejną porcję kremu kajmakowego. Całość udekoruj orzechami.


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

maggie25

postów: 5

10.04.2017 09:12

CYTUJ

Jak zwykle problem z udostępnieniem przepisów dla widzów. Czy naprawdę nie można czegoś z tym zrobić. Funkcja drukowania nie działa. Robimy na złość?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.