Miodowe pączki

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Miodowe pączki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

500g mąki

1 łyżeczka soli

15g suszonych drożdży

skórka otarta z 1 pomarańczy

sok z 1 pomarańczy

1 łyżka miodu



Inne

olej do smażenia na głębokim tłuszczu

miód do polania pączków

sezam i mielone orzech włoskie do posypania

mielony cynamon do przybrania



Przygotowanie

Wymieszaj mąkę, sól, drożdże i skórkę z pomarańczy. dodaj 2 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i zacznij wyrabiać. Po chwili dodaj sok z pomarańczy, trochę wyrób i w razie potrzeby dodaj więcej wody. Dodaj miód i wyrabiaj, aż ciasto będzie w miarę sprężyste, jednolite i lekko płynne. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozgrzej olej w garnku lub frytkownicy i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż porcjami, co pewien czas obracając, aż staną się złoto-brązowe. Gotowe osusz na ręczniku papierowym. Kiedy są jeszcze gorące polej pączki miodem, posyp sezamem i mielonymi orzechami włoskimi, a na koniec posyp odrobiną cynamonu.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.