Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

60 ml likieru śmietankowego

50 g czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 65%)

125 g masła

125 g białego cukru

2 jajka

50 g mąki ziemniaczanej

125 g mąki pszennej

1 łyżka kakao w proszku

2 łyżki proszku do pieczenia

2 łyzki mocnego naparu z kawy



Krem z czekolady:

250 g czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 65%)

400 ml śmietany kremówki (36%)



Krem orzechowy:

50 g orzechów włoskich mielonych

1/4 szklanki gorącego mleka

100 g masła

75 g cukru

1 żółtko



Do dekoracji:

zmielone orzechy

wiórki czekoladowe



Przygotowanie ciasta:

Likier podgrzać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawać jajka i połowę mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką pszenną. Stopniowo dodawać do masy na przemian z przygotowanym likierem, całość krótko wymieszać. Gotowe ciasto wlać do natłuszczonych foremek o średnicy 10 cm, piec około 40 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić.



Krem czekoladowy:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Wsypać posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem włożyć do lodówki na minimum trzy godziny. Po wyjęciu z lodówki krem zmiksować.



Krem orzechowy:

Orzechy zalać gorącym mlekiem i ostudzić. Masa zgęstnieje. Zmiksować masło, cukier i żółtka. Dodać masę orzechowy i dalej mieszać na głaską masę.



Składanie deseru:

Zimne ciasta przekroić na 3 krążki, każdy skropić zimną kawę. Krem czekoladowy nałożyć na krażki będące podstawą torcików. Na posmarowane kremem krążki nałożyć kolejne krążki i na te nałożyć krem orzechowy. Przykryć kolejnym krążkiem. Wierzch, oraz brzegi ciast posmarować kremem czekoladowym. Wierzch ciastka posypać wiórkami czekoladowymi i ozdobić orzechem włoskim. Boki ciasta pokryć zmielonymi orzechami. Torciki odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.



Kasia Zadrożna

powrót

Podobne przepisy

Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

mirax11

postów: 1

01.05.2012 10:27

CYTUJ

Pyszności małe cudo!!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.