Anna Olson

Minisuflety z dynią i cheddarem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Minisuflety z dynią i cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g dyni

3 łyżki niesolonego masła

3 łyżki mąki pszennej

1 szklanka mleka 2%

1¼ szklanki grubo tartego cheddara

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku

½ łyżeczki drobno startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

3 jajka

żółtka oddzielone od białek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przetnij dynię na pół, wyjmij gniazda nasienne i ułóż miąższem do dołu na blasze. Ponakłuwaj skórkę widelcem i piecz przez 35 min, aż dynia zmięknie. Odstaw ją do ostygnięcia, wyjmij miąższ ze skórki i zmiel na gładkie puree.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 200C oraz natłuść i wysyp mąką 36 foremek do mini mufinek.
Na średnim ogniu stop na patelni 3 łyżki masła, dodaj mąkę i stale mieszając przez 2 minuty przygotuj zasmażkę. Powoli dolej mleko, zagotuj i mieszaj aż zgęstnieje, ok. 4 min. Zmniejsz płomień, dodaj ser i mieszaj, aż się stopi. Zdejmij patelnię z ognia i zmieszaj ciasto z miąższem dyni, syropem klonowym, tymiankiem oraz gałką muszkatołową i dopraw do smaku. Dodaj żółtka i wymieszaj.
Ubij średnio sztywną pianę z białek. Zmieszaj połowę z dyniową masą, a następnie dodaj drugą połowę białek i wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek za pomocą 2 łyżeczek albo szprycy, wypełniając foremki w ¾. Piecz przez ok. 15 min, aż sufleciki urosną i będą złociste. Po wyjęciu z piecyka suflety opadną. Podawaj na ciepło albo w temp. pokojowej z dodatkiem podsuszonych w piekarniku pomidorków koktajlowych.

powrót

Podobne przepisy

Kremowe curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Oszukany pilaw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Tofu z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Palak panir
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.