Adam Chrząstowski

Miniptysie z kajmakiem


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 7368

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ewentualnie śmietanka

125 ml mleka

½ kostki masła

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

150 g mąki

4 jajka

dodatkowe 1 jajko i kilka łyżek mleka wymieszanych razem na gładką glazurę

cukier puder

 

Przygotowanie:

Puszkę mleka skondensowanego wstaw do garnka z wrzącą wodą i gotuj 4 godziny na małym ogniu. Ostudź. Mleko, masło, sól i cukier zagotuj w rondlu. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając wkręć w to małymi partiami mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy i ciągle mieszając podgrzej na średnim ogniu przez kolejną minutę. Masę przełóż do miski i pojedynczo wkręć w nią jajka. Powinna powstać gładka masa, nadająca się do szprycowania z worka cukierniczego. Przełóż ciasto do worka cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm i wyciskaj na pergamin małe kopczyki, zachowując między nimi odległość taką by się nie posklejały. Posmaruj ptysie glazurą z jajka i mleka, lekko dociskając i piecz w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15-20 minut. Następnie otwórz drzwiczki piekarnika, aby ptysie ostygły i się wysuszyły. Mają być suche z wierzchu, lecz miękkie w środku. Ostudzony kajmak przełóż do worka cukierniczego z gładką cienką końcówką. Jeśli jest zbyt gęsty rozprowadź go małą ilością śmietanki. Nożem nakłuj spód ptysi i przez powstałą dziurkę szprycuj je kajmakiem. Posyp cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki łaciate na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.