Ricardo Larrivee

Mini-tarty Tatin


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Mini-tarty Tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

130 g ciasta francuskiego

1 szklanka cukru

½ szklanki wody

4 jabłka na szarlotkę (np. szara reneta)

obrane

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę 2 cm

 

 

Przygotowanie:


Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj masłem 6 foremek do babeczek. Rozwałkuj ciasto. Wytnij 6 kół o tej samej średnicy co foremki. Ułóż na blasze i włóż do lodówki. Na patelni zagotuj wodę z cukrem. Niech gotuje się w wysokiej temperaturze, aż cukier zacznie się rumienić. Dodaj jabłka i duś na wolnym ogniu 5-10 minut, często mieszając. Umieść jabłka w foremkach. Ustaw na blasze. Nakryj jabłka kołami z ciasta francuskiego. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Studź tarty 2 minuty przed wyjęciem z foremek. Odwróć nadzieniem do góry. Podaj z lodami waniliowymi i karmelem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.