Mini-serniczki

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mini-serniczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na spód:

50 g masła

100 g pełnoziarnistych lub kruchych ciasteczek

55 g mielonych migdałów



Na masę serową:

400 g serka kremowego

100 ml kwaśnej śmietany

110 g cukru

1 jajko + 1 żółtko

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

50 g świeżych lub mrożonych malin



Do dekoracji:

świeże maliny

przesiany cukier puder



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Formę do muffinów (na 12 sztuk) wyłóż papilotkami.



Spód:

Roztop masło. Pokrusz ciasteczka w blenderze lub ręcznie za pomocą wałka. Pokruszone ciasteczka, mielone migdały i roztopione masło połącz w misce i wymieszaj. Dno każdej foremki wyłóż 1 łyżką masy i wstaw do lodówki.



Masa serowa:

Ubij serek kremowy, śmietanę i cukier, aż powstanie puszysta mikstura. Dodaj całe jajko, a potem żółtko, wanilię, skórkę z cytryny. Za każdym razem dokładnie zamieszaj. Wyłóż masę serową do foremek, na wierzchu ułóż maliny. Piecz 20 minut lub do momentu, gdy serniczki zaczną się rumienić. Ostudź i przechowuj w lodówce. Wyjmij serniczki z papilotek. Udekoruj świeżymi malinami i posyp cukrem pudrem.





© Bill Granger





powrót

Podobne przepisy

Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.