David Gaboriaud

Mini pizza z ricottą i pomidorkami koktajlowymi lub z prosciutto i mozzarellą


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 1639

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g włoskiej mąki

kilka łyżek jogurtu naturalnego

1 opakowanie sera ricotta

garść pomidorków koktajlowych

1 łyżka miodu

1 cebula dymka drobno posiekana

4 plastry prosciutto

1 mozzarella

kilka liści bazylii

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z solą i jogurtem i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kilka kulek, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki.
Podsmaż każdy placek z obu stron na rozgrzanej suchej patelni kilka minut. Odstaw placki i zawiń je w folię aluminiową, by zachowały ciepło.
Podsmaż pomidory na patelni, wlej miód i obtocz w nim pomidorki. Odstaw.
Kilka placków posmaruj ricottą, dodaj pomidorki, dopraw solą i pieprzem i dodaj dymkę. Całość polej miodem z patelni.
Pozostałą część podaj z szynką prosciutto, mozzarellą i bazylią. Dopraw do smaku i polej oliwą z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza Margherita
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.