Tomasz Jakubiak

Mini pierożki z suszonym serem, z sosem z rukoli i orzeszków pinii


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 274

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

2 żółtka

jajko

sól

 

Farsz:

30 dag suszonego sera

2 żółtka

garść rukoli

 

Sos:

3 łyżki masła

0,5 szklanki białego wina

2 łyżki orzeszków pinii

2 szalotki

skórka z limonki

2 łyżki soku z limonki

garść rukoli

Przygotowanie:

W misce połącz wszystkie składniki ciasta i dokładnie wyrób.
Przygotuj farsz. W misce utrzyj pokruszony suszony ser z żółtkami i rukolą. Ciasto cienko rozwałkuj i ulep małe pierożki. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Pierożki podawaj z delikatnym sosem. Na maśle podsmaż krążki cebuli i dodaj orzeszki pinii. Dolej wino i redukuj sos. Na koniec dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i świeżą rukolę. Smacznego.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.