Aaron Craze

Mini hot dogi


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Mini hot dogi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Ciasto:

1 litr ciepłej wody

1 łyżka drobnego cukru

14g suszonych drożdży

1kg mąki

1 łyżeczka soli

50ml mleka

oliwa



Nadzienie:

24 małe kiełbaski chipolata

12 pomidorów cherry

1 pęczek tymianku

1 jajko



Do podania:
ketchup, musztarda lub relish



Przygotowanie ciasta:

W misce zmieszać wodę, drożdże, cukier i 2 łyżki oliwy. Zostawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do drugiej miski wsypać mąkę i sól. Zmieszać i po trochu wlewać wodę z drożdżami. Na koniec dodać mleko. Kiedy ciasto się połączy, wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać tak, by rozciągać gluten. Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do 1 godziny.



Nadzienie:

Kiełbaski pokryć oliwą i przesmażyć na średnim ogniu na patelni, tak aby się zrumieniły. Zostawić do ostygnięcia. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i sok. W każdą połówkę wbić gałązkę tymianku i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Odcinać z ciasta niewielkie, 20 g kawałki, wałkować je na ok. 5 cm paski. Na każdym pasku położyć kiełbaskę i gałązkę tymianku z nabitym pomidorem, tak aby wystawały z obu stron ciasta. Ciasto zawinąć i skleić. Hot dogi położyć na posypanej mąką blasze i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się. Gorące opryskać oliwą. Podawać z musztardą, ketchupem, lub relishem.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.





powrót

Podobne przepisy

Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Placki ziemniaczane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.