Mince pies z marcepanem i grzane wino

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Mince pies z marcepanem i grzane wino
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na babeczki mince pies:

50 g kandyzowanych wiśni

75 g rodzynek sułtańskich

25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 g posiekanych suszonych fig

1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych

1 łyżeczka mielonego cynamonu

50 g migdałów

75 g łoju

2 łyżki brandy

1 jabłko



350 g mąki

225 g masła

100 g masy marcepanowej



Na grzane wino:

6 klementynek

1 butelka czerwonego wina

150 g jasnobrązowego cukru

3 laski cynamonu

2 kieliszki cointreau



Przygotowanie:

Babeczki mince pies: wymieszaj składniki na farsz, na końcu zetrzyj i dodaj jabłko. Przełóż do pojemnika i wstaw na noc do lodówki. Farsz można przygotować kilka tygodni wcześniej i odpowiednio przechowywać.

Ciasto: utrzyj masło z mąką w malakserze. Ciasto powinno mieć konsystencję bułki tartej. Dodaj odrobinę lodowatej wody i utrzyj, używając funkcji pulsacyjnej. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka. Umieść je w natłuszczonej formie do babeczek. Nałóż po łyżeczce farszu i piecz 10-15 minut w temperaturze 170 stopni C.

Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozwałkuj masę marcepanową do grubości ½ cm i wytnij gwiazdki. Udekoruj każdą babeczkę marcepanową gwiazdką, oprósz cukrem pudrem i podaj.

Grzane wino: sok z 3 klementynek wyciśnij do rondla o grubym dnie. Dodaj wino, cukier, przyprawy i likier.

Przekrój 3 klementynki i dodaj do wina. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut na małym ogniu. Podaj.



powrót

Podobne przepisy

Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.