Mince pies z kruszonką

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Mince pies z kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na babeczki mince pies:

masło do natłuszczenia formy

400 g gotowego ciasta kruchego

560 g gotowego farszu mięsnego do mince pies

1 garść suszonych żurawin

1 garść wyłuskanych pistacji

50 ml amaretto



Na kruszonkę:

50 g gotowanych kasztanów jadalnych

100 g mąki

1 szczypta mielonego cynamonu

45 g masła, posiekanego

75 g cukru demerara



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem formę na 12 babeczek.

Rozwałkuj ciasto do grubości dwóch monet. Wytnij 12 kółek o wielkości pasującej do formy. Wyłóż formy ciastem, lekko dociśnij i nakłuj widelcem.

Podpiekaj spody ok. 5 minut, aż zaczną się rumienić. Odstaw do ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni.

W misce połącz farsz mięsny z żurawiną, pistacjami i amaretto. Wypełnij skorupki nadzieniem.

Połącz składniki na kruszonkę i rozetrzyj, aż mikstura zacznie przypominać bułkę tartą. Posyp kruszonką babeczki i piecz jeszcze 10 minut. Podaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.