Jola Słoma

Migdałowe pierniki z żurawinowym lukrem


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez glutenu (święta)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 6659

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 dag mąki migdałowej

10 dag mąki kukurydzianej

5 dag mielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

10 dag cukru

50 ml oleju

50 ml mleka kokosowego

50 ml wody

Lukier

10 dag cukru pudru

5 łyżeczek soku z crunberry

garść szuszonej żurawiny amerykańskiej

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy olej, mleko kokosowe, wodę i zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. pół centymetra. Wykrajamy foremką pierniczki i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 5 minut. Gdy pierniki przestygną, smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z Crunberry i dekorujemy jej suszonymi owocami. Jeśli chcemy, by były bardziej kruche, przechowujemy je w zamkniętym naczyniu. Teoretycznie... bo jak praktyka wykazuje, w ciągu kilku dni znikają z puszki lub ze słoika.

powrót

Podobne przepisy

Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Konfitura z melona i cytrusów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie
Bigos jabłkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.