Jola Słoma

Migdałowe pierniki z żurawinowym lukrem


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez glutenu (święta)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 6732

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 dag mąki migdałowej

10 dag mąki kukurydzianej

5 dag mielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

10 dag cukru

50 ml oleju

50 ml mleka kokosowego

50 ml wody

Lukier

10 dag cukru pudru

5 łyżeczek soku z crunberry

garść szuszonej żurawiny amerykańskiej

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy olej, mleko kokosowe, wodę i zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. pół centymetra. Wykrajamy foremką pierniczki i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 5 minut. Gdy pierniki przestygną, smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z Crunberry i dekorujemy jej suszonymi owocami. Jeśli chcemy, by były bardziej kruche, przechowujemy je w zamkniętym naczyniu. Teoretycznie... bo jak praktyka wykazuje, w ciągu kilku dni znikają z puszki lub ze słoika.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.