Anna Olson

Migdałowe ciasto z serem ricotta


Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Migdałowe ciasto z serem ricotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

4 jajka o temperaturze pokojowej

1 1/3 szklanki cukru

2/3 szklanki oleju rzepakowego

2/3 szklanki serka ricotta

1 ½ łyżki soku z cytryny

1 łyżka startej skórki cytrynowej

1 ½ łyżeczki rumu

¾ łyżeczki esencji waniliowej

¾ łyżeczki esencji migdałowej

1 szklanka + 2 łyżki migdałów drobno posiekanych migdałów

1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli



Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25cm. Za pomocą miksera ubijać jajka, cukier i olej, aż masa stanie się jasnożółta i gęsta (przez ok.8 minut). Dodać ricottę, sok i skórkę z cytryny, rum, ekstrakt waniliowy oraz migdałowy i wymieszać na gładką masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać szklankę posiekanych migdałów i zmieszać sypkie składniki. Dodać masę jajeczno-serową z dodatkami aromatycznymi w trzech porcjach. Mieszać ręcznie składniki, aż masa stanie się jednolita. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec przez 40-45 minut. Sprawdzić, czy ciasto jest suche, wbijając szpikulec. Gdy po wyjęciu jest czysty, wyjąć ciasto z piekarnika.



Masa serowa

¾ szklanki serka ricotta

1 jajko

¼ szklanki + 2 łyżki cukru

2 łyżeczki skórki cytrynowej

1 łyżeczka esencji waniliowej

2 łyżki mleka

1 szklanka płatków migdałowych



Podczas gdy ciasto się piecze, przygotować masę serową. Zmieszać ricottę, jajko, ¼ szklanki cukru, skórkę i wanilię. Podgrzać na małym ogniu mleko z 2 łyżkami cukru i zmieszać z płatkami migdałowymi. Ostudzić ciasto przez 6-8 minut po wyjęciu z piekarnika. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190° Celsjusza. Posmarować ciasto masą serową i posypać glazurowanymi płatkami migdałowymi. Wstawić ciasto na 15 minut do piekarnika, aż płatki migdałowe lekko zbrązowieją. Przed wyjęciem z tortownicy, studzić ciasto całkowicie.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szybki tort z gruszkami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.