Mieszane owoce zapiekane z kruszonką i orzechami

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Mieszane owoce zapiekane z kruszonką i orzechami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Owoce

pół kilo owoców (truskawek, malin, porzeczek, jagód)

kilka łyżek wody

25 g mączki skrobiowej –arrowroot



Kruszonka

20 dag mąki

10 dag płatków owsianych

łyżka cynamonu

garść australijskich orzechów- macadamia

75 g margaryny

50 g brązowego cukru



Przygotowanie owoców

Pół kilo letnich owoców – truskawek, porzeczek, malin, jagód i jeżyn – podgrzewamy na patelni. Można je posypać cukrem – dzięki temu szybciej puszczą sok. Dolewamy kilka łyżek wody. Sok zagęszczamy za pomocą mączki arrowroot - 25 gramów mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy do owoców. Mieszamy. Owoce podgrzewamy tylko tyle, by puściły sok i by zadziałał zagęszczacz – około minuty. Gasimy ogień i zostawiamy je, by przestygły.



Przygotowanie kruszonki

Do miski wsypujemy 20 dag mąki, dodajemy 10 dag płatków owsianych. Doprawiamy czubatą łyżeczką cynamonu. Wrzucamy garść posiekanych australijskich orzechów macadamia. Dodajemy 75 gramów margaryny. Początkowo składniki mieszamy łopatką, a gdy zaczną się łączyć – rozcieramy je palcami, by uzyskać konsystencję przypominającą okruchy chleba. Dodajemy 50 gramów miękkiego, brązowego cukru i mieszamy.



Nakładamy owoce do foremek, posypujemy kilkoma łyżkami kruszonki i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Podajemy na gorąco z lodami waniliowymi.



© Jenny Bristow

powrót

Podobne przepisy

Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.