Marieta  Marecka

Mielonka ze słoika


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

Mielonka ze słoika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki

300 g surowego boczku

5 ząbków czosnku

1 łyżka majeranku

1 ½ - 2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

ok. ¾ szklanki zimnej wody

Przygotowanie:

Boczek pozbawiamy kości i skóry. Razem z łopatką kroimy w sporą kostkę. Mielimy w maszynce na oczkach 7 mm. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz i cukier.
Wyrabiamy dłońmi dolewając co jakiś czas po trochu wodę. (opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny, żeby wyszła galaretka). Wyrabiamy ok. 15 minut.
Całość możemy wstawić do lodówki, żeby jeszcze lepiej przeszła smakami.
Przekładamy do słoików, wypełniając ok. ⅔ słoiczka. Słoiki powinny być wyparzone i suche.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy do dużego garnka, uzupełniamy wodą na wysokość mięsa w słoiczku i gotujemy ok. 1 godziny. Studzimy w garnku.
Cały proces możemy powtórzyć na drugi i trzeci dzień. Tak zapasteryzowana mielonka może postać w lodówce (nieotwierana) ok. 4 miesięcy. Najlepsza jest po min. tygodniu od zapasteryzowania, choć do jedzenia nadaje się zaraz po przestudzeniu.

powrót

Podobne przepisy

Kiszone cytryny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Kiszone cytryny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Maliny pasteryzowane
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.