Mielone z ciecierzycy

Mielone z ciecierzycy
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy 400 g
  • 1 ząbek czosnku
  • garść melisy cytrynowej
  • garść świeżego oregano
  • 16 czarnych oliwek
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy na sicie, wrzucamy do malaksera. Melisę i czosnek drobno siekamy i wraz z listkami oregano, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz kolendrą dodajemy do ciecierzycy. Miksujemy na gładką pastę i ew. doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, dodajemy drobno poszatkowane oliwki i mieszamy. Wbijamy całe jajo, dokładnie łączymy składniki i jak masa wyjdzie zbyt rzadka podsypujemy ją bułką tartą. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut lub panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z zimnym dipem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA