Marieta  Marecka

Mielone z ciecierzycy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

odsłon: 13615

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 3
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 puszka ciecierzycy 400 g

1 ząbek czosnku

garść melisy cytrynowej

garść świeżego oregano

16 czarnych oliwek

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 jajo

1 łyżka oliwy

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy na sicie, wrzucamy do malaksera. Melisę i czosnek drobno siekamy i wraz z listkami oregano, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz kolendrą dodajemy do ciecierzycy. Miksujemy na gładką pastę i ew. doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, dodajemy drobno poszatkowane oliwki i mieszamy. Wbijamy całe jajo, dokładnie łączymy składniki i jak masa wyjdzie zbyt rzadka podsypujemy ją bułką tartą. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut lub panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z zimnym dipem.

powrót

Podobne przepisy

Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Teryna warzywna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podhalańskie gołąbki
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.