Marieta  Marecka

Mielone z ciecierzycy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

odsłon: 14608

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 3
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 puszka ciecierzycy 400 g

1 ząbek czosnku

garść melisy cytrynowej

garść świeżego oregano

16 czarnych oliwek

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 jajo

1 łyżka oliwy

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy na sicie, wrzucamy do malaksera. Melisę i czosnek drobno siekamy i wraz z listkami oregano, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz kolendrą dodajemy do ciecierzycy. Miksujemy na gładką pastę i ew. doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, dodajemy drobno poszatkowane oliwki i mieszamy. Wbijamy całe jajo, dokładnie łączymy składniki i jak masa wyjdzie zbyt rzadka podsypujemy ją bułką tartą. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut lub panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z zimnym dipem.

powrót

Podobne przepisy

Ryba pieczona w pergaminie
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
Tort ziemniaczany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Potrawka z kurczakiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
Bób i szparagi na kolorowym ryżu
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Bakłażany duszone w pomidorach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Polenta z kaszy manny
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.