David w europie 2

przepisy z programów >>

Mielone mięso zapiekane w cieście

Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)

trudność: łatwe

czas przygotowania:

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:



Składniki:
oliwa do smażenia
1 duża biała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
1 liść laurowy
listki z 1 gałązki tymianku, posiekane
1 gałązka rozmarynu, posiekana
1 gałązka szałwii, posiekana
900 g mielonej wieprzowiny
2 jajka
1 czubata łyżeczka mąki
1 szczypta mielonego cynamonu
1 szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
2 x 500-g opakowania ciasta francuskiego
ostry sos musztardowy z warzywami piccalilli, do podania

Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni trochę oliwy i usmaż na średnim ogniu cebulę z odrobiną soli, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj czosnek, nasiona kopru włoskiego, płatki chili, liść laurowy, tymianek, rozmaryn oraz szałwię i przesmaż. Odstaw na bok do ostygnięcia. Włóż mieloną wieprzowinę do dużej miski, dodaj 1 rozkłócone jajko, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj dłońmi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto francuskie na dwa prostokąty o grubości 1,5 cm (wtedy zapiekanka nie rozpadnie się przy krojeniu). Dodaj do mięsa ostudzoną cebulę z przyprawami (usuń liść laurowy) i dobrze wymieszaj. Podziel mięso na połowy, uformuj z niego grube wałki i ułóż wzdłuż krótszych boków prostokątów z ciasta. Rozbełtaj w miseczce drugie jajko i posmaruj brzegi ciasta za pomocą pędzla. Ostrożnie owiń mięso ciastem, zlep brzegi i posmaruj całość jajkiem. Ostrożnie ponacinaj ukośnie ciasto na wierzchu ostrym nożem. Posyp rolady solą, ułóż na metalowej kratce ustawionej na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 min aż ciasto wyrośnie i mocno się zrumieni. Podawaj na gorąco lub na zimno, w grubych plastrach, z dodatkiem ostrego sosu musztardowego piccalilli.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.

skomentuj przepis >>