Aaron Craze

Mielone mięso zapiekane w cieście


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Mielone mięso zapiekane w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

oliwa do smażenia

1 duża biała cebula

drobno posiekana

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

1 liść laurowy

listki z 1 gałązki tymianku

posiekane

1 gałązka rozmarynu

posiekana

1 gałązka szałwii

posiekana

900 g mielonej wieprzowiny

2 jajka

1 czubata łyżeczka mąki

1 szczypta mielonego cynamonu

1 szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej

2 x 500-g opakowania ciasta francuskiego

ostry sos musztardowy z warzywami piccalilli

do podania

Przygotowanie:


Rozgrzej na patelni trochę oliwy i usmaż na średnim ogniu cebulę z odrobiną soli, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj czosnek, nasiona kopru włoskiego, płatki chili, liść laurowy, tymianek, rozmaryn oraz szałwię i przesmaż. Odstaw na bok do ostygnięcia. Włóż mieloną wieprzowinę do dużej miski, dodaj 1 rozkłócone jajko, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj dłońmi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto francuskie na dwa prostokąty o grubości 1,5 cm (wtedy zapiekanka nie rozpadnie się przy krojeniu). Dodaj do mięsa ostudzoną cebulę z przyprawami (usuń liść laurowy) i dobrze wymieszaj. Podziel mięso na połowy, uformuj z niego grube wałki i ułóż wzdłuż krótszych boków prostokątów z ciasta. Rozbełtaj w miseczce drugie jajko i posmaruj brzegi ciasta za pomocą pędzla. Ostrożnie owiń mięso ciastem, zlep brzegi i posmaruj całość jajkiem. Ostrożnie ponacinaj ukośnie ciasto na wierzchu ostrym nożem. Posyp rolady solą, ułóż na metalowej kratce ustawionej na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 min aż ciasto wyrośnie i mocno się zrumieni. Podawaj na gorąco lub na zimno, w grubych plastrach, z dodatkiem ostrego sosu musztardowego piccalilli.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.