Tomasz Jakubiak

Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 6703

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

70 dag mielonej sarniny

100 g mielonego wieprzowego podgardla

cebula

2 łyżki masła

łyżka jasnego sosu sojowego

kilka gałązek lubczyku

sól

pieprz

namoczona bułka

jajko

Panierka:

szklana bułki tartej

1/4 szklanki mąki

kostka wieprzowego smalcu

pół szklanki wody

Sos:

2-3 kromki chleb

cebula

3 kiszone ogórki

garść suszonych borowików

5 świeżych borowików

2 łyżki masła

3 gałązki majeranku

2 ziarna jałowca

2 liście laurowe

kilka kropel ciemnego sosu sojowego

1,5 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmaż na maśle i odstaw do wystygnięcia. Mielone mięso z sarniny wymieszaj z mielonym mięsem wieprzowym, dodaj sos sojowy,lubczyk sól, pieprz, mokrą odciśniętą bułkę, jajka i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety i panieruj je w bułce tartej z odrobiną mąki. Na patelnie rozpuść wieprzowy smalec i smaż kotlety na małym ogniu. Na końcu podlej kotlety odrobiną wody i przykryj patelnie, dzięki temu kotlety będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Doskonałym dodatkiem do kotletów będzie chlebowo-grzybowy sos. Pokrój cebulę, ogórki i namoczone grzyby w kostkę. Świeże borowiki oczyść z piasku i pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej na patelni masło, dodaj cebulę, namoczone grzyby, majeranek, świeże grzyby, jałowiec i listki laurowe. Całość dopraw sosem sojowym i podlej bulionem. Na koniec dodaj ogórki kiszone i pokrojony chleb. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.