Tomasz Jakubiak

Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80 dkg płotek bez głowy

natka pietruszki

4 ząbki czosnku

chałka

szklanka maślanki

szczypta gałki muszkatołowej

łyżeczka białego pieprzu

szczypta soli

szklanka mąki

0,5 szklanki białego wina

łyżka masła

Sos majonezowy:

2 jajka

80 ml oleju

łyżeczka musztardy stołowej

łyżka wrzątku

łyżeczka soku z cytryny

łyżeczka soku z derenia

szczypta soli

Przygotowanie:

Oczyść ryby z łusek, odkrój płetwy, ogon i głowę. Następnie zmiel ryby 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Przez maszynkę przepuść również pietruszkę, czosnek i chałkę namoczoną w maślance. Na koniec zmiel wszystkie składniki razem.
Mięso dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uformuj kotleciki, oprósz mąką i podsmaż na oleju.
Gdy kotlety się zarumienią, dolej białe wino i zredukuj.
Gdy wino odparuje, dorzuć na patelnię łyżkę zimnego masła.
Przygotuj sos majonezowy. Oddziel żółtka od białek. Żółtka mieszaj i powoli dodawaj olej, dodaj musztardę, wrzątek, sok z cytryny, sok z derenia i sól. Podawaj kotlety rybne z sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.