Miękkie naleśniczki ryżowe

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Miękkie naleśniczki ryżowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

80 g suchego wermiszelu ryżowego

ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

18 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm

18 ugotowanych małych krewetek tygrysich

obranych i przekrojonych wzdłuż na pół

120 g gotowanej karkówki

pokrojonej na cienkie plastry

główka sałaty lodowej

porwanej na kawałki

pęczek pachnotki wietnamskiej

pęczek mięty

pęczek szczypiorku czosnkowego

sos do maczania (patrz: osobny przepis)

 

 

Przygotowanie:


Przekroić 6 arkuszy papieru ryżowego na pół. Do dużej miski wlać ciepłą wodę. Cały arkusz papieru ryżowego włożyć do wody i poczekać, aż zmięknie, następnie rozłożyć na talerzu. Zamoczyć połówkę arkusza, aż zmięknie i ułożyć pionowo pośrodku pełnego arkusza. W ten sposób wzmocnimy arkusz, dzięki czemu nadzienie nie wypadnie. Pośrodku arkusza ułożyć 3 połówki krewetek. Na krewetkach położyć listki pachnotki i mięty, kawałki sałaty oraz plasterki wieprzowiny i garstkę makaronu.
Najpierw podwinąć wszystkie brzegi arkusza, tak, by powstała koperta. Następnie zwijać od dołu do góry (czyli od bliższego nam końca, „od siebie”). Należy zwijać ciasno, pilnując, by podwijać brzegi. Przed ostatnim zawinięciem wsunąć z obu stron po gałązce szczypiorku, tak, by wystawał częściowo na zewnątrz. Podawać z sosem do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.