Miękkie kraby z sałatką z mango

Przepis z programu Ideał (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Miękkie kraby z sałatką z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

4 małe miękkie kraby

1 łyżeczka suszonych płatków chili

2 łodygi dymki, drobno posiekane

2 średnie czerwone chili, pokrojone

ćwiartki cytryny do podania



Na marynatę:

1 łyżka oleju arachidowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka startego świeżego imbiru

1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków

¼ łyżeczki mielonej chili



Do smażenia:

olej arachidowy do smażenia na głębokim tłuszczu

2 rozkłócone jajka

200 g mąki ziemniaczanej



Na sałatkę:

100 g makaronu ryżowego lub z fasoli mung

1 garść groszku cukrowego pokrojonego w zapałkę

1 średnia czerwona chili, drobno posiekana, z usuniętymi nasionami

1 średnia marchew pokrojona w zapałkę

1 mango, obrane, z usuniętą pestką, pokrojone w zapałkę

1 garść rukoli



Na sos:

sok z ½ grejpfruta

2 łyżki słodkiego sosu chili

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka oliwy



Przygotowanie:

Weź kraba w dłoń i za pomocą nożyc kuchennych odetnij jego przednią część – około 1-1,5 cm za oczami i otworem gębowym. Wyciśnij zawartość pęcherzyka umieszczonego tuż za rozcięciem.

Unieś pancerzyk kraba z jednej strony i usuń skrzela. Powtórz czynność z drugiej strony. Odwróć kraba i usuń część szkieletu, biegnącą wzdłuż „brzucha” skorupiaka. Opłucz go i osusz. Tak samo postępuj z pozostałymi. Marynata: połącz składniki w dużej misce. Umieść w niej kraby i zamieszaj, by pokryły się marynatą. Pozostaw na 20 minut.

Ciasto: umieść wok na dużym ogniu. Do połowy wypełnij olejem arachidowym. Rozgrzej do 180 stopni. Ubij jajka z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami wody.

Zanurzaj kraby w cieście, a potem, delikatnie, w gorącym oleju. Smaż kilka minut, aż się zrumienią. Odłóż na papier kuchenny. Dopraw kilkoma szczyptami soli morskiej, czarnego pieprzu i płatkami chili. Udekoruj dymką, świeżą chili, cząstkami cytryny.

Sałatka: namocz makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dokładnie odcedź. Umieść w dużej misce wraz z pozostałymi składnikami sałatki.

Sos: połącz składniki dressingu, spróbuj i dodaj trochę więcej odpowiednich składników do smaku. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.











powrót

Podobne przepisy

Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.