Miecznik z szermoulą i ziemniakami

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Miecznik z szermoulą i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Przeznaczyć na osobę 150-gramowy filet ryby o zwartym białym mięsie.





Szermula (marokańska pasta przyprawowa):

10 obranych czerwonych szalotek, pokrojonych na cienkie plasterki

4 posiekane ząbki czosnku

2 posiekane ostre chili, bez pestek

½ szklanki posiekanych listków kolendry

½ szklanki posiekanych listków mięty

¼ szklanki posiekanej natki

2 łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki czarnego pieprzu

posiekana skórka z 1 cytryny z solanki

1 łyżeczka nasion kminu, uprażonych i zmielonych

200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia



Ziemniaki boulangère:

1 kg obranych ziemniaków

300 ml bulionu z kurczaka

4 łyżeczki soli morskiej

2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

tłuszcz w sprayu



Sałatka ziołowa:

10 szalotek, pokrojonych w krążki

skrobia kukurydziana

1 pęczek trybuli, tylko listki

1 pęczek kolendry, tylko listki

3 gałązki mięty, tylko listki

zielony olej

4 łodyżki szpinaku

1 pęczek natki, tylko listki

300 ml oliwy z pierwszego tłoczenia



Szermula (marokańska pasta przyprawowa):

Składniki zmiksować, przełożyć do szczelnego pojemnika i schować do lodówki.



Ziemniaki boulangère:

Dwie blachy identycznej wielkości spryskać tłuszczem w sprayu. Wyłożyć pergaminem. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć cienką warstwę na blasze. Wlać niewielką ilość bulionu, doprawić solą i pieprzem. Przykryć drugą warstwą ziemniaków. Rozłożyć na wierzchu kilka kawałeczków masła, wlać bulion, doprawić solą i pieprzem. Powtarzać czynności aż do wyczerpania składników. Przykryć pergaminem, zawinąć w folię i piec 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, schłodzić i postawić drugą blachę na przykrytych folią ziemniakach. Obciążyć blachę. Obie blachy wstawić na noc do lodówki. Nazajutrz wyjąć, pokroić na prostokąty o bokach 10 x 5 cm.



Sałatka ziołowa:

Szalotki obrać i pokroić w kostkę. Oprószyć skrobią kukurydzianą i usmażyć w głębokim tłuszczu na chrupko. Osączyć. Zioła włożyć do miseczki, skropić cytryną, oliwą z pierwszego tłoczenia i przybrać smażonymi szalotkami. Doprawić do smaku.



Zielona oliwa:

Wlać oliwę do blendera. Dodać szpinak i natkę pietruszki. Zmiksować na purée. Przecedzić przez gęste sito.



Podanie:

Prostokąty ziemniaków usmażyć w głębokim tłuszczu i przełożyć na blachę do pieczenia. Z wierzchu ułożyć filety rybne i polać je szermulą. Zapiekać 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przełożyć ziemniaki na środek talerza, z wierzchu przykryć kawałkiem ryby. Przybrać sałatką ziołową. Całość skropić zieloną oliwą ze szpinakiem i natką.



Uwaga!

Ziemniaki i zieloną oliwę przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem.



Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

Podobne przepisy

Czerwony lucjan z trawą cytrynową
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.