Melba brzoskwiniowa

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Melba brzoskwiniowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ l zimnej wody

2 filiżanki drobnego cukru

pół laski wanilii

skórka z 2/3 cytryny

6 dojrzałych brzoskwiń

sok z jednej pomarańczy

sok z połowy cytryny

2 łyżki drobnego cukru

około 250 g malin

około litra lodów waniliowych

40 g prażonych płatków migdałowych

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Brzoskwinie zalać wodą, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, cytryny i pół laski wanilii. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Do małego rondelka wsypać maliny i dodać 2 łyżki cukru. Gotować przez 15 minut, aż powstanie puree. Obrać ugotowane brzoskwinie. Puree z malin przetrzeć przez sitko i usunąć pestki. Wlać trochę na dno dwóch szklaneczek. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń, polać puree z malin, nałożyć lody, warstwę brzoskwiń, lodów i na koniec malin.

powrót

Podobne przepisy

Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.