James  Martin

Melba brzoskwiniowa


Przepis z programu Słodki James (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Melba brzoskwiniowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g drobnego cukru

3 łyżki wody

250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

1 laska wanilii

przekrojona wzdłuż

100 g orzechów pistacjowych

6 białych brzoskwiń

50 g niesolonego masła

bardzo miękkiego lub stopionego

150 g świeżych malin

 

 

Przygotowanie:


W rondlu o grubym dnie, na małym ogniu, podgrzej 150 g cukru z wodą, aż cukier całkowicie się stopi i powstanie przezroczysty syrop. Zwiększ płomień i podgrzewaj syrop intensywnie, aż przybierze jasno karmelowe zabarwienie. Zdejmij rondel z ognia i ostrożnie wmieszaj sok pomarańczowy – może pryskać. Dodaj nasiona wanilii i wymieszaj. Odstaw karmel, żeby ostygł i lekko zgęstniał, a następnie wmieszaj pistacje. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Za pomocą ręcznego palnika, opal skórki brzoskwiń, a następnie usuń je, pocierając owoce czystą ściereczką. Szczodrze natłuść owoce masłem za pomocą pędzla do ciasta, następnie przyprósz pozostałym cukrem. Ułóż brzoskwinie w foremce i polej karmelem. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, podlewając płynem gromadzącym się na dnie foremki. Wyjmij foremkę z piekarnika, dodaj maliny i wymieszaj a następnie wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 min, aż brzoskwinie zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyjmij foremkę z piekarnika, przykryj luźno folią i pozostaw do ostygnięcia – na dnie zgromadzi się pyszny syrop. Podawaj brzoskwinie w miseczkach, z dodatkiem lodów waniliowych, polane syropem z dna foremki.

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.