Melanzane alla Parmigiana

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Melanzane alla Parmigiana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

450 g oberżyny

185 g mozzarelli

95 g parmezanu

185 g sosu pomidorowego

30 g bazylii

30 g mąki

olej rzepakowy (do smażenia oberżyny)

sól i pieprz (do smaku)

oliwa z pierwszego tłoczenia



Przygotowanie:

Pokrój oberżynę w plastry o grubości 1 cm, posyp solą i zostaw na 1 godzinę. Opłucz i osusz. Obtocz w mące, smaż w oleju rozgrzanym do 175°C, aż będą złociste. W misce wymieszaj mozzarellę, parmezan i bazylię. Dopraw solą, pieprzem i oliwą, wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę sosu, oberżyny i sera. Powtórz to dwukrotnie, aby uzyskać 3 warstwy każdego składnika. Piecz w 175°C przez 20 minut. Pozostaw na 5 minut i podawaj.



© 2012 Fabrizio Carro





powrót

Podobne przepisy

Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Spaghetti z sosem z suszonych pomidorów
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.