Meksykańskie filo z kurczakiem i serem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

stopione masło

2 pokrojone w kostkę piersi kurczaka

1 łyżeczka prażonego, mielonego kminu

1 łyżeczka prażonej, mielonej kolendry

1 posiekana czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1 posiekany pęczek natki kolendry

1 filiżanka ugotowanej czerwonej fasoli

pół pokrojonej czerwonej papryki

pół filiżanki startego sera

 

Salsa:

1 filiżanka pokrojonych pomidorków koktajlowych

1 mały pokrojony ogórek

ćwierć czerwonej cebuli

garść różnych ziół (bazylii, kolendry, pietruszki, szczypiorku)

sok z 1 limetki

łyżeczka soli

łyżka oliwy

Przygotowanie:

Składniki salsy wymieszać w dużej misce.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kmin, kolendrę, kurczaka, czosnek, cebulę i paprykę. Ostudzić. Dodać fasolę, ser i natkę kolendry.
Ciasto filo podzielić na kawałki i nasączyć stopionym masłem. Nałożyć farsz z kurczakiem i złożyć formując saszetki. Każdą skropić masłem i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.
Podawać z salsą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.