Delia  Smith

Meksykańska salsa pomidorowa

Delia Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Meksykańska salsa pomidorowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


4 duże
jędrne pomidory
pół czerwonej cebuli
2 łyżki świeżej kolendry
sok z limonki
niezbyt ostre chilli

Przygotowanie:


Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem – większość pestek wyleci wraz z sokiem. Pozostałe usuwamy palcami lub łyżeczką, a miąższ drobniutko kroimy. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz oczyszczone z pestek chilli. Odstawiamy na godzinę, by salsa się zmacerowała, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami sosu Tabasco. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, lub dłużej, by smaki się przegryzły. Jeśli salsa puści zbyt dużo soku – możemy go odlać przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.