MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Meksykańska salsa pomidorowa

Przepis z programu Delia na lato (odc.6)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

składniki i przygotowanie:



Składniki
4 duże, jędrne pomidory
pół czerwonej cebuli
2 łyżki świeżej kolendry
sok z limonki
niezbyt ostre chilli

Przygotowanie
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem – większość pestek wyleci wraz z sokiem. Pozostałe usuwamy palcami lub łyżeczką, a miąższ drobniutko kroimy. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz oczyszczone z pestek chilli. Odstawiamy na godzinę, by salsa się zmacerowała, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami sosu Tabasco. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, lub dłużej, by smaki się przegryzły. Jeśli salsa puści zbyt dużo soku – możemy go odlać przed podaniem.

© Delia Smith

skomentuj przepis >>