Jennifer  Paterson

Medaliony z sarniny z jeżynami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Medaliony z sarniny z jeżynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 medaliony sarniny na osobę

surowy przerośnięty pokrojony boczek

mąka doprawiona solą i pieprzem

jeżyny lub galaretka jeżynowa

czerwone wytrawne wino

cukier

bulion mięsny

kwaśna śmietana

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ogrzej delikatnie boczek, aby wytopić z niego dostatecznie dużo tłuszczu do upieczenia medalionów i usuń skwarki z patelni. Wsyp odpowiednią ilość mąki do plastikowej torebki, obtocz mięso, wyjmij i rozłóż na pergaminowym papierze. Podgrzej tłuszcz i smaż medaliony na średnim ogniu przez 5-7 min., często obracając. Przełóż na ogrzany półmisek, połóż po łyżeczce galaretki i trzymaj w cieple podczas przygotowywania sosu. Jeśli masz owoce zamiast galaretki, zagrzej je lekko w małej ilości wina z dodatkiem cukru do smaku. Przenieś łyżeczką na medaliony, tak jak w przypadku galaretki. Stosownie do rozmiarów posiłku wlej odpowiednią ilość bulionu do rondla. Zagotuj żwawo i mieszając zagęść do konsystencji syropu, do którego wprowadź śmietanę dla wzbogacenia sosu. Dopraw do smaku i polej dziczyznę. Podawaj z brukselką i jajecznym makaronem z kasztanami, jeśli są pod ręką. Jako dodatek może posłużyć sos jabłkowy.

powrót

Podobne przepisy

Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.