Nadia G.

Medaliony z ricottą i pieczarkami z pikantną włoską salsą


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Medaliony z ricottą i pieczarkami z pikantną włoską salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pikantna salsa:

2 szklanki słodkich pomidorków koktajlowych

garść posiekanej natki pietruszki

5 liści bazylii

2 ząbki czosnku

1 mała czerwona cebula

1 czerwona tajska chili

2 łyżki oliwy extra vergine

1 szklanka dojrzałego octu balsamicznego

1 łyżka cukru trzcinowego

duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu

szczypta oregano



Reszta dodatków:

8 pierożków medallione z ricottą i grzybami

1 szklanka maślanki

bułka tarta

oliwa extra vergine



Przygotowanie:

Włóż wszystkie składniki salsy do naczynia malaksera i pulsacyjnie posiekaj, żeby powstał niezbyt gładki sos. Przykryj i wstaw do lodówki. Ugotuj medaliony w osolonym wrzątku, 3-5 min od chwili wypłynięcia. Odsącz pierożki i obtocz w maślance, a następnie w tartej bułce. Smaż medaliony na oliwie głębokości ok. ½ cm na średnim ogniu, po minucie z każdej strony, aż się zezłocą. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na drucianej kratce. Podaj na gorąco z dodatkiem pikantnej włoskiej salsy.



© Nadia G.



powrót

Podobne przepisy

Pierożki z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Ravioli z farszem bolognese
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.