Jacques Pépin

Medaliony wieprzowe z winogronami i sosem z granatów


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Medaliony wieprzowe z winogronami i sosem z granatów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża polędwiczka wieprzowa (około 600 gramów)

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy dobrej jakości

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

½ szklanki soku z granatów

½ szklanki bulionu z kurczaka domowej roboty lub z kostki rosołowej z małą ilością soli

2 łyżki ketchupu

1 szklanka małych zielonych winogron bezpestkowych

3 łyżki suszonych wiśni lub żurawin

¼ szklanki podartych liści rukoli

 

 

Przygotowanie:


Z polędwiczki usunąć tłuszcz i ścięgna. Pokroić w poprzek włókien na medaliony grubości 2,5 cm.
Rozgrzać piekarnik na najniższą temperaturę. Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie. Medaliony posypać solą i pieprzem. Ułożyć na patelni pojedynczą warstwę mięsa i smażyć na dużym ogniu przez 2 ½ minuty po każdej stronie. W środku powinny pozostać delikatnie różowe. Przełożyć medaliony na talerz i wstawić do ciepłego piekarnika. Wlać na patelnię sok z granatów i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć, dusić 4 do 5 minut. Dodać ketchup, winogrona, wiśnie lub żurawiny. Dokładnie wymieszać. Gotować na ostrym ogniu przez 1 minutę, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Ułożyć mięso na cztery ogrzane talerze. Polać sosem z winogron. Posypać podartymi listkami rukoli i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.