Marieta  Marecka

Meat Pie z fasolką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Meat Pie z fasolką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g łopatki wieprzowej

2 cebule

1 łodyga selera naciowego

½ opakowania fasolki szparagowej Hortex

1 ostra papryczka suszona np. peperoncini

½ szklanki śmietanki 36%

½ papryki żółtej

skórka z połowy cytryny

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 duża szczypta mielonego kardamonu

1 szklanka startego sera żółtego

sól

pieprz

olej

mąka

 

Ciasto:

160 g smalcu

150 ml wody

350 g mąki

płaska łyżeczka soli

1 jajo

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy smalec. Jak się zagotuje i rozpuści ściągamy z gazu i studzimy. Do mąki z dodatkiem soli wlewamy jajko. Wyrabiamy ciasto, najlepiej w malakserze, miksując i stopniowo dolewając płyn.
Jak zacznie tworzyć się kruszonka, wyciągamy z malakserza i krótko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obtaczamy w mące i obsmażamy partiami na dość mocno rozgrzanym oleju.
Ściągamy z patelni i wrzucamy na nią pokrojony w plasterki seler naciowy, paprykę pokrojone w paski, mrożoną fasolkę i cebule w piórka. Przesmażamy i doprawiamy skórką z cytryny, kardamonem, ostrą papryczką solą i pieprzem. Przekładamy do mięsa, podlewamy śmietanką (tylko trochę, gulasz nie może pływać w sosie) mieszamy razem.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 7 mm, wycinamy pasek szerokości ok 2cm.
Do formy ceramicznej wlewamy gulasz, nakładamy na boki naczynia kołnierzyk wycięty z ciasta wyściełamy nim formę do zapiekania, zostawiając trochę ponad krawędzie naczynia, ścinamy nadmiar i rozwałkowujemy ponownie, przyda nam się do przykrycia zapiekanki.
Na środek ciasta wylewamy gulasz, posypujemy go obficie serem i przykrywamy ciastem. Brzegi dokładnie zlepiamy, możemy z pozostałego ciasta wykonać dekoracje, całość nakłuwamy, na środku wycinamy otwór, żeby para miała ujście. Smarujemy jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni przez ok. 1 -1,5 h. Podajemy gorące!

powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

czester

postów: 1

04.04.2016 14:44

CYTUJ

mniam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.