Marieta  Marecka

Mazurek śliwkowo-bakaliowy z konfiturą pomarańczową


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Mazurek śliwkowo-bakaliowy z konfiturą pomarańczową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

4 żółtka

150 g cukru pudru

200 g mąki pszennej

200 g mielonych migdałów

250 g masła

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

ew. 2 łyżki śmietany (jeśli ciasto będzie za suche)

 

Masa bakaliowa:

2 białka

1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

90 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru

1-1,5 szklanki drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich

½ szklanki żurawiny

½ szklanki migdałów

½ szklanki orzechów włoskich

1 słoik dżemu lub konfitury z gorzkiej pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera. Zimne masło kroimy w kostkę i miksujemy pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt sucha, dodajemy po łyżce śmietanę lub zimną wodę.
Wyciągamy ciasto z malaksera i krótko zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto, część ciasta zostawiamy na dekorację boków. Obciążamy środek ciasta kulkami ceramicznymi ułożonymi na papierze do pieczenia. Wstawiamy ciasto na blasze do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut, by się lekko zarumieniło i podpiekło. Wyciągamy i studzimy.
W tym czasie bakalie kroimy drobno i mieszamy. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, jak uzyskamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną ciągle miksując. Na koniec, jak beza będzie sztywna i lśniąca dosypujemy do niej bakalie.
Mieszamy dokładnie. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy dżem lub konfiturę z pomarańczy, na to nakładamy bezę bakaliową i wstawiamy całość do pieca, temperaturę obniżamy do 160 stopni i dopiekamy kolejne 15-20 minut. Pieczemy, aż wierzch zrobi się złoty. Mazurka kroimy po całkowitym wystudzeniu.

powrót

Podobne przepisy

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada orzechowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mazurek wielkanocny z kremem figowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek chałwowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wegańskie, Ciasta wielkanocne
Mazurek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne

skomentuj przepis

batatop

postów: 1

29.03.2016 13:22

CYTUJ

w to mi graj

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.