Jacek Sikora

Mazurek pomarańczowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Mazurek pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

blat na mazurek

4 żółtka

4 pomarańcze

2 cytryny

200 g cukru

150 g migdałów

opakowanie cukru waniliowego

owoce kandyzowane do przybrania

 

Przygotowanie:

Umyte pomarańcze i cytryny otrzyj ze skórki. Wyciśnij z nich sok. Migdały sparz i obierz ze skórki. Zmiel je na drobno. Wszystko to gotuj tak by połowa odparowała. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym na kogel-mogel. Wlej do nich gorący sos cytrusowy stale mieszając. Wylej masę na mazurek. Gdy masa przestygnie dekoruj owocami kandyzowanymi.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Mazurek czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto drożdżowe mojej mamy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek wielkanocny z kremem figowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek pomarańczowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek kajmakowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#kk89

04.04.2012 22:22


CYTUJ

Przepis na cisto z tego programu jest tutaj: http://www.kuchniaplus.pl/ kuchnia_przepis_ 0-0-1310_kruche-ciasto-na-mazurki.html ;)

#karolcias

21.01.2012 16:23


Gdańsk

CYTUJ

Oglądałam przygotowanie tego przepisu w telewizji. Nie notowałam wówczas myśląc, że przygotuję mazurek z przepisu na tejże stronie. Jeśli to możliwe proszę, by został umieszczony również przepis na blat na mazurek, ten który się nie rozlewa podczas pieczenia :)
Pozdrawiam, Karolina

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.