Jacek Sikora

Mazurek czekoladowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Mazurek czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

blat na mazurek

200 g orzechów laskowych

200 g czekolady

100 ml śmietanki 36%

50 g masła

40 ml rumu

polewa cytrynowa

 

Przygotowanie:

Orzechy upraż na blasze w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu aż skórka zacznie z nich odchodzić. Obetrzyj je zawinięte w ściereczkę. Odłóż część do dekoracji resztę posiekaj na grubo. Cukier podgrzewaj na patelni. Gdy przybierze karmelowy kolor dodaj orzechy i podpraż chwilę. Zestaw z ognia. Dodaj śmietankę, masło oraz pokruszoną czekoladę. Mieszaj cały czas by wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodaj kieliszek rumu. Masę wylej na mazurek. Jak przestygnie dekoruj polewą cytrynową oraz orzechami.


© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe mojej mamy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka kakaowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki, Ciasta wielkanocne
Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.