Anna Olson

Maślany sos koperkowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Maślany sos koperkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka wytrawnego białego wina

1 szklanka bulionu drobiowego

1 łyżka drobno otartej skórki cytrynowej

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka szampana albo estragonowego octu winnego

200 g niesolonego zimnego masła

pokrojonego w kostkę

2 łyżki posiekanego koperku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj w rondelku białe wino i zredukuj do objętości 1/3 szklanki. Dolej bulion, dodaj otartą skórkę, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min. Wlej sok z cytryny, szampana albo ocet estragonowy, wymieszaj i zdejmij rondel z ognia. Mieszaj trzepaczką, dodając po kawałku zimnego masła (następny kawałek wkładaj dopiero, kiedy poprzedni się roztopi – jeśli trzeba, podgrzej sos na małym ogniu). Dodaj koperek i dopraw sos do smaku. Podawaj na ciepło z łososiem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.