Maślane naleśniki z marakują, kokosem oraz sosem imbirowo-cynamonowym - Joanna Wąsowicz

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 4868

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka pełnotłustego

szczypta soli

kilka łyżek cukru palmowego

jajko

woda gazowana

łyżka masła ghee

puszka mleka kokosowego, z którego można zdjąć śmietankę

5/6 marakui

cukier palmowy

3 szklanki wody

laska cynamonu

6/7 cm imbiru

cukier

Przygotowanie:

Z mąki, mleka, i jajka robię ciasto na naleśniki, dodaję szczyptę soli, cukier i wodę mineralną. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Smażę na maśle gee nieduże naleśniki.
Z mleka kokosowego zdejmuję śmietankę i ubijam ją z cukrem, potem schładzam.
Do garnka wstawiam wodę, dodaję cynamon, imbir, cukier i wszystko zagotowuję. Po nabraniu odpowiedniego smaku, wszystko przecedzam. Gorące naleśniki przekładam kolejno bitą śmietaną i marakują. Całość polewam sosem.

powrót

Podobne przepisy

Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

23.11.2016 12:12

CYTUJ

już wiem co będę miała dzisiaj na obia :D, zastanawiam sie tylko na mąką lepsza uniwersalna czy luksusowa szymanowska?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.