Annabel  Langbein

Maślane herbatniki


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Maślane herbatniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 gramów masła w temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru

1 żółtko

2 łyżki śmietanki, kwaśnej śmietany lub crème fraiche

3 ½ szklanki mąki

Przygotowanie:

Utrzyj masło, dodaj cukier i ucieraj, aż składniki się połączą – cukier nie musi się rozpuścić. Dodaj żółtko, śmietankę, kwaśną śmietanę lub crème fraiche – całość połącz. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż nie zostaną ślady masła, ale nie rób tego za długo. Podziel ciasto na dwie części, uformuj dwa wałki (20cm x 5cm) i zawiń w papier do pieczenia. Schłodź, aż stwardnieje (można je przechowywać przez tydzień w lodówce lub zamrozić).

Rozgrzej piekarnik do 150°C z termoobiegiem, dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wałki pokrój w półcentymetrowe plasterki i ułóż na blachach. Piecz na lekko złoty kolor przez 15 minut. Ostudź na kratce i dopiero przełóż do hermetycznego pojemnika.

Wskazówki:
Herbatniki można przekładać bitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.