Tomasz Jakubiak

Maślana bułka z kiszonymi burakami i kozim serem z pesto


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 48

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 bułki maślane

masło do smażenia

4 kiszone buraki

1 marchewka

ser kozi, najlepiej twardy

¼ szklanki orzechów ziemnych niesolonych

2 garści kiełków kolendry

 

Pesto:

4-5 łyżek obranych pistacji

2 garści rukoli

garść rukwi wodnej

2 garści roszponki

3 łyżki miodu

4 łyżki soku z cytryny

olej rzepakowy tłoczony na zimno

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Buraki pokrój w długie i cienkie zapałki, podobnie zrób z marchewką.
Pokrojone warzywa wymieszaj z pokruszonym serem kozim i uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Pistacje zmiksuj ze wszystkimi składnikami pesto. Dolewaj tyle oleju, aż powstanie sos. Dopraw solą.
Bułkę rozetnij i wewnętrzną stroną przesmaż na maśle. Dolną część bułki posmaruj pesto i nałóż sporą ilość pokrojonych buraków i marchewki z serem. Na wierzch ułóż kiełki. Podawaj, póki ciepłe. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.