Tomasz Jakubiak

Maślana brioszka z szarpanym mięsem z indyka


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 288

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 bułki maślane słodkie typu brioche lub chałka

ok. 1 dużej łyżki masła

2 udźce z indyka b/k

3 cebule szalotki

2 jabłka

zielony pomidor

4 ząbki czosnku

łyżeczka kolendry w ziarnach

łyżeczka fenkułu

500 ml soku pomarańczowego

500 ml soku grejpfrutowego

500 ml soku cytrynowego

¼ kostki masła

 

Dodatki:

mały słoiczek majonezu

2 łyżki soku z limonki

½ łyżeczki wasabi

łyżeczka różowego marynowanego imbiru

garść świeżej kolendry

mała garść świeżej kolendry

konfitura z róży

Przygotowanie:

Mięso z indyka pokrój na kilka dużych kawałków.
Jabłka i szalotki pokrój na duże kawałki.
W szybkowarze na maśle przesmaż ziarna kolendry i fenkuł, a następnie podsmaż kawałki indyka. Dopraw solą. Następnie dodaj pozostałe składniki, jabłka, cebulę. Całość zalej sokami i dodaj masło. Mięso duś 20-30 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, za pomocą widelca porwij je na małe kawałki.
Imbir drobniutko posiekaj i wymieszaj z majonezem oraz pozostałymi składnikami.
Chałkę przesmaż na maśle. Dół i górę posmaruj majo. Na dolną część nałóż konfiturę i przykryj mięsem oraz drugą częścią bułki. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.