Agnieszka Kręglicka

Masa makowa


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne

Masa makowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka maku

4 łyżki masła

4 łyżki miodu

sok z cytryny

konfitura wiśniowa

po łyżce rodzynek

kandyzowanej skórki pomarańczowej

płatków migdałowych

morele i daktyle

 

Przygotowanie:

Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Odcedzić i zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko, tzw. makowe. Rozgrzać masło z miodem. Dodać mak i smażyć razem mieszając przez 10 minut, dodać bakalie i sok z cytryny. Dosmakować. Gorącą masę makową rozsmarować grubo na upieczony spód mazurka. Udekorować.

powrót

Podobne przepisy

Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puree z kwaśnych jabłek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.