Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Masa makowa

Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Inne Inne, Potrawy wielkanocne Potrawy wielkanocne

składniki i przygotowanie:


Składniki
1 szklanka maku
4 łyżki masła
4 łyżki miodu
sok z cytryny
konfitura wiśniowa
po łyżce rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, płatków migdałowych, morele i daktyle

Przygotowanie
Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Odcedzić i zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko, tzw. makowe. Rozgrzać masło z miodem. Dodać mak i smażyć razem mieszając przez 10 minut, dodać bakalie i sok z cytryny. Dosmakować. Gorącą masę makową rozsmarować grubo na upieczony spód mazurka. Udekorować.


© Agnieszka Kręglicka

skomentuj przepis >>