Agnieszka Kręglicka

Masa makowa

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne

Masa makowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka maku
4 łyżki masła
4 łyżki miodu
sok z cytryny
konfitura wiśniowa
po łyżce rodzynek
kandyzowanej skórki pomarańczowej
płatków migdałowych
morele i daktyle

Przygotowanie:

Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Odcedzić i zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko, tzw. makowe. Rozgrzać masło z miodem. Dodać mak i smażyć razem mieszając przez 10 minut, dodać bakalie i sok z cytryny. Dosmakować. Gorącą masę makową rozsmarować grubo na upieczony spód mazurka. Udekorować.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.