Agnieszka Kręglicka

Masa kajmakowa


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Masa kajmakowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

puszka słodzonego mleka skondensowanego

kilka łyżek brandy

kwaśny dżem - czarna porzeczka, najlepiej bez cukru

płatki migdałów do dekoracji

 

Przygotowanie:

Zamkniętą puszkę mleka gotować powoli w dużej ilości wody. Po 3-5 godzinach wyjąć. Otwierać puszkę dopiero gdy będzie całkiem wystudzona. Powstanie gęsty krem kajmakowy, krem 5 godzinny jest trochę ciemniejszy i bardziej gęsty. Można wzbogacić go odrobiną brandy. Kruchy spód do mazurka posmarować masą kajmakową. Dla kontrastu można ozdobić kwaśnym dżemem, np. z czarnej porzeczki.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha naszej mamy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Indyk pieczony
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.