Agnieszka Kręglicka

Masa kajmakowa

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Masa kajmakowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

puszka słodzonego mleka skondensowanego
kilka łyżek brandy
kwaśny dżem - czarna porzeczka, najlepiej bez cukru
płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Zamkniętą puszkę mleka gotować powoli w dużej ilości wody. Po 3-5 godzinach wyjąć. Otwierać puszkę dopiero gdy będzie całkiem wystudzona. Powstanie gęsty krem kajmakowy, krem 5 godzinny jest trochę ciemniejszy i bardziej gęsty. Można wzbogacić go odrobiną brandy. Kruchy spód do mazurka posmarować masą kajmakową. Dla kontrastu można ozdobić kwaśnym dżemem, np. z czarnej porzeczki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.