David w europie 2

przepisy z programów >>

Masa kajmakowa

Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Inne Inne, Potrawy wielkanocne Potrawy wielkanocne

składniki i przygotowanie:



Składniki
puszka słodzonego mleka skondensowanego
kilka łyżek brandy
kwaśny dżem - czarna porzeczka, najlepiej bez cukru
płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie
Zamkniętą puszkę mleka gotować powoli w dużej ilości wody. Po 3-5 godzinach wyjąć. Otwierać puszkę dopiero gdy będzie całkiem wystudzona. Powstanie gęsty krem kajmakowy, krem 5 godzinny jest trochę ciemniejszy i bardziej gęsty. Można wzbogacić go odrobiną brandy. Kruchy spód do mazurka posmarować masą kajmakową. Dla kontrastu można ozdobić kwaśnym dżemem, np. z czarnej porzeczki.

© Agnieszka Kręglicka

skomentuj przepis >>