Gieno Mientkiewicz

Marynowany ser


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 5
trudność: łatwe

odsłon: 3812

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 dag sera swojskiego korycińskiego (młodego, do tygodnia)

5 pomidorków koktajlowych

2 małe ostre papryczki

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

½ łyżki ziaren kolendry

2 łyżki octu winnego

½ l dobrej oliwy lub oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia

Marynowany ser II:

15 dag sera swojskiego korycińskiego (młodego, do tygodnia)

2 cytryny

2 małe ostre papryczki

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

½ łyżki ziaren kolendry

½ l dobrej oliwy lub oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia

Przygotowanie:

Na dno włożyć połowę przypraw. Ser i warzywa pokroić w grube słupki na wysokość słoika i układać naprzemiennie, obtykając przyprawami. Pozostałe przyprawy dołożyć na koniec. Wlać ocet, zamknąć słoik, przewrócić kilkukrotnie, aby ocet zmoczył składniki. Zalać na końcu oliwą. Odstawić do lodówki na 7 dni. Podawać z pieczywem, dodawać do sałatek, oleju używać jako dresingu.

Przygotowanie marynowanego sera II:
Cytryny dobrze wyszorować, podzielić wzdłuż na ósemki. Ser pokroić w grube słupki. Paprykę przekroić na pół, pozostawiając ziarna. Czosnek przekroić wzdłuż. Na dno włożyć połowę przypraw i wkładać naprzemiennie ser, cytryny i paprykę. Pozostałe przyprawy dołożyć na koniec. Zalać oliwą. Odstawić na 7 dni. Podawać z pieczywem, dodawać do sałatek, oleju używać jako dresingu.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

joannabydgoszcz

postów: 4

24.08.2014 22:15

CYTUJ

a gdzie kupie taki ser??

joannabydgoszcz

postów: 4

24.08.2014 22:13

CYTUJ

a gdzie kupie taki ser?

GabrielaK

postów: 1

09.06.2012 12:09

CYTUJ

V

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.